EAC CD grab leírás

Legutóbbi frissítés: 2008. január 22. 17:33

A leírás a (megboldogult) OiNK rippelési szabálykönyv szerinti dolgokat veszi figyelembe. A következő programokra lesz szükséged:

CD grabber: EAC
FLAC tömörítő: FLAC
MP3 tömörítő: razorLAME

Ezeket nem kell telepíteni, csak kicsomagolod őket külön-külön könyvtárakba. A flac.exe-t a kényelem és egyszerűség kedvéért tedd olyan helyre, ami benne van a PATH-ban, azaz pl. a c:\windows könyvtárba.

Miért kell EAC-ot használni?

Az audio CD szabványban több dolgot is feladtak annak érdekében, hogy minél több zene ráférjen egy CD-re. Pl. közel sincs akkora hibavédelem, mint egy adat CD esetében, vagy pl. nincs pontos blokkcímzés, ezáltal az olvasófej átpozícionálásánál lehet, hogy épp egy blokk közepébe olvas bele, ami pattanó hangot eredményez. Ez a jitter.

Más grabber programok max. jitter korrekciót végeznek, nem érzékelik és logolják a CD-n lévő karcolásoktól előforduló esetleges torzításokat. Az EAC a legalacsonyabb szintre állítja az olvasó beépített hibajavítási mechanizmusát és inkább sokszor újraolvastatja a hibás részt, így próbálja minél pontosabban rekonstruálni a nem olvasható blokkokat, ahelyett, hogy valami interpolált értéket adjon vissza az olvasó beépített hibajavítója. Így ha egy nem karcos CD-t EAC segítségével grabbelünk, biztosak lehetünk benne, hogy ugyanazt fogjuk végeredményül kapni, mint amit a mastering stúdióban elképzelt a hangmérnök.

EAC beállítása

Az EAC-ot alapból FLAC-ba történő grebbelésre állítjuk be. A leírás végefele lesz majd, hogy kell FLAC-ból MP3-at csinálni.

Miután kitömörítetted az eac.zip-et egy könyvtárba és elindítottad, első dolgod az legyen, hogy SHIFT+F1-et nyomsz és betöltöd a nonoo.cfg-t:

nonoo.cfg megnyitása

Utána menj a start menü->beállítások->vezérlőpult-ra, válaszd a rendszer ikont. Itt válaszd ki az eszközök fület és kattints az eszközkezelő gombra:

rendszereszközök gomb

Itt keresd meg a CD olvasódat a DVD/CD-ROM meghajtók, vagy optikai meghajtóknál. A képen az én CD olvasómra mutat a nyíl.

cd olvasó típusa

Jegyezd fel az olvasó típusát (ez pl. nálam GSA-4040b), majd keresd meg a meghajtódhoz tartozó “correction offset” értéket ezen a listán.

correction offset

Látható, hogy a CD olvasómhoz a +667-es érték tartozik. A tiedhez valószínűleg más érték lesz, ha más típusú. Az nem számít, ha mondjuk az olvasód típusa GSA-4040b és a listában csak GSA-4040-es meghajtó van.

Ha megvan az érték, ezt az ablakot bezárhatod, térj vissza EAC-ba. Nyomj F10-et, majd állítsd be az előbb kikeresett offset értéket a jelölt helyen (Offset / Speed fül):

offset beállítása

Ha ezzel megvagy, tedd be a zeneCD-t a meghajtóba, menj az Extracion method fülre, majd kattins a Detect Read Features gombra:

drive features detektálása

Ha megvagy, OK-val zárd be az ablakokat, majd nyomj F11-et és állítsd be a FLAC tömörítőd elérési útját vagy a Browse gombra kattintva, vagy pontosan megadva:

FLAC tömörítő

OK-val zárd be az ablakot és kész is vagy a beállításokkal. Ezeket akár el is mentheted magadnak külön fájlba (EAC menü, Profiles, Save Profile… menüpont).

EAC használata

Tedd be a CD-t a meghajtóba, majd nyomj F9-et és az Extracion fülön ellenőrizd le, hogy az Error recovery quality High-on van-e:

error recovery quality

Ha nem, állítsd kezdetben High-ra. Ezután zárd be az ablakot OK-val.

Ezután két lehetőséged van:

  • Egybe mented le a CD-t CUE fájllal: lehetőleg mindig ezt válaszd, főleg olyan CD-knél, ahol előfordul, hogy két szám egymásba úszik át (pl. mix CD-k, de ez sokszor előfordul más albumokon is, pl. van madárcsicsergés átvezető hangnak). Továbbá egyszerűbb egy fájlba grabbelt CD-t feldarabolni külön trackekre (ezzel a programmal pl., ingyen van, letöltéskor emailt kérnek, de nem kell megadni, tud magyarul is, akinek kell), mint több darabból állót összefűzni.
  • Trackenként külön mented le a CD-t: csak akkor válaszd, ha 2 szám között nincs átvezetés a CD-n, de ha lehet, inkább egybe mentsd.

Ha egybe akarod menteni, válaszd a menüből az Action->Copy Image & Create CUE Sheet->Compressed… menüpontot:

copy image

Ha külön trackenként akarod menteni, jelöld ki az összes tracket, majd válaszd a menüből az Action->Copy Selected Tracks->Compressed… menüpontot:

copy tracks

A másolás kezdetekor az EAC detektálni fogja a trackek közötti szüneteket (Detecting Pre-Gap), utána kezdődik a tényleges folyamat:

copying

Másolás közben ha valahol karc/egyéb hiba van a CD-n, a képen jelölt csík elkezd piros kis kockákkal feltöltődni (ahányszor újra kell olvasni egy részt, annyi kis piros kocka gyullad ki). Általában egészen addig nincs nagy probléma, amíg az összes sötétebb kocka be nem pirosodik. Ha az összes bepirosodott, az azt jelenti, hogy nem sikerült korrigálni a hibát, valószínűleg azon a helyen a lementett hang is hibás lesz. Ezt a helyet az EAC elmenti a .log fájlba.

Ha a te sötét kockameződ kisebb mint a képen jelölt, akkor az Error correction level nem High-ra van állítva. Állítsd mindig High-ra, ha lehet (erről bővebben a hibaelhárítás részben van info).

Mindig vizsgáld meg a grabbelés végén a .log fájlt és ellenőrizd le az ott feltüntetett időpontokat, hogy nincs-e hiba a hangban!

Végeredmény

A végeredmény egy .cue, egy (több, ha trackenként mentetted a CD-t) .flac, egy .log fájl. Ez mind szükséges, szóval ne törölj le semmit ezek közül.

Ha egybe mentetted le az egész CD-t és elsőre nem indul el a lejátszás a .cue fájlra kattintva, nyisd meg azt egy szövegszerkesztővel (notepad, Total Commanderben F4 a fájlon), majd írd át a
FILE “valami.wav” WAVE
sort erre:
FILE “valami.flac” FLAC

Ha ezután sem megy a lejátszás, a lejátszód valószínűleg nem támogatja a .cue vagy a .flac fájlokat. Használd ezt.

Hibaelhárítás

A CD másolása rossz esetben (karcos CD) 5-6 óráig is simán eltarthat, légy türelemmel. Ezt az időtartamot mindenképpen várd ki! Ha nagyon nem akar végezni még 6 órányi másolás után sem, állítsd le, nyomj F9-et és vedd lejjebb az Error recovery qualityt High-ról Medium-ra, majd indítsd újra a másolást.

error recovery quality

Másik CD grebbelése előtt ne felejtsd el visszaállítani High-ra az Error recovery qualityt! Érdemesebb egyébként a karcos CD-t felpolíroztatni, vagy Pesten a CD Galaxy nevű netkávézóban az Árpád híd közelében, vagy inkább egy autófényező/tisztító ismerőst megkérni, hogy nyomjon rá egy kis pasztát és menjen végig rajta polírozógéppel. Nagyon szépen el lehet tüntetni a karcokat.

Ha az egész procedúra végeredménye nem egy (vagy több, ha trackenként mentetted a CD-t) .flac, egy .cue és egy .log fájl, hanem .flac(ok, ha nem egyben mentetted) helyett .wav van, akkor valószínűleg rossz elérési utat állítottál be a FLAC tömörítőnek. Feljebb megtalálod hogy kell beállítani a FLAC tömörítő elérési útját. Ekkor nem kell újra grabbelned, elég, ha külön betömöríted FLAC-ba a tömörítőjével (flac.exe). A parancssorba (pl. Total Commanderbe alulra) írd be:

flac.exe -8 -A tukey(0.25) -A gauss(0.1875) -b 4096 -V –sector-align “valami.wav”

valami.wav helyére értelemszerűen írd a .wav fájl nevét. Ha ez semmiképpen sem akar menni, próbáld így:

flac.exe -8 “valami.wav”

Ha nem egyben mentetted le a CD-t, hanem trackenként, a tömörítést mindegyik .wav fájlra meg kell csinálnod.
Ha így sem megy, akkor nincs a flac.exe az elérési útban. Vagy másold pl. a c:\windows könyvtárba, vagy másold oda a .wav fájl mellé.

Tömörítés MP3-ba (FLAC-ból MP3-ba)

MP3 tömörítésre a LAME tömörítőt használjuk, a razorLAME frontend segítségével, 320kbps VBR (V0) MP3-akat gyártva.
Lehetőleg mindig FLAC-ot használj, de ha mindenképpen muszáj mp3-ba menteni, először ki kell tömöríteni a FLAC fájlokat .wav-ba. A parancssorba (pl. Total Commanderbe alulra) írd be:

flac.exe -d “valami.flac”

Ezt mindegyik FLAC fájlra végre kell hajtani külön. Ezután indítsd el a Razorlame-t, kattints a LAME gombra a toolbaron:

lame gomb

Ellenőrizd, hogy a General fülön a Current bitrate 96kbps-en van-e:

current bitrate

Ellenőrizd, hogy az Advanced fülön az Optimization: Quality-n van-e:

optimization

Ellenőrizd, hogy a VBR fülön a Maximum VBR Bitrate 320kbit-en, a Quality 0-n és az use ABR instead of VBR ki van kapcsolva:

vbr

Ellenőrizd, hogy az Expert fülön a q értéke 0-n van:

q

Ezekután a beállításokat OK-val bezárhatod. Dobáld bele az ablakba a tömörítendő .wav fájlokat, majd kattints az Encode gombra a toolbaron.

Tömörítés után a .wav fájlokat törölheted. A végeredmény könyvtárba másold a kapott mp3 fájlokat a .log és a .cue fájllal együtt.

dan 2008-03-25 11:52:24

megcsináltam a flact, hiba nélkül el is készült, viszont a fájlnév úgy néz ki, hogy valami.wav.wav.flac
ezt hogy lehet kivédeni? lehet, hogy valamit nem állítottam be? vagy csak törölgessem ki a wavokat?
a lognév jónak tűnik (albumnév.log), a cue nevében csak egy wav van: valami.wav.cue
minden tömörítésnél ezt csinálja.
valami ötlet?

Nonoo 2008-03-25 12:40:20

Nálam is ezt csinálja, nem találtam rá beállítást, nevezd át simán, a cueban meg írd át és kész.

dan 2008-03-25 13:14:37

akkor csak átírom a fájlnevet és a cue hivatkozást.
köszi szépen

 
 
 
Name :-) 2008-10-18 21:08:16

Szép, pontos és világos leírás! Gratulálok!

Nonoo 2008-10-18 23:33:29
 
 
Name :-) 2008-10-21 17:38:37

Szia! Egyben van pár ape kiterjesztésű albumom. Szeretném darabolni illetve FLAC kiterjesztésűre konvertálni. Tudnál e valami jótanácsot adni ezügyben? Darabolásra MedievalCue Splitter-t használok. Válaszodat előre is köszi.

Nonoo 2008-10-22 14:38:04

en ugy csinalnam, hogy atkonvertalnam az ape-t wav-ba a monkey audio programjaval, utana darabolnam (.cue-ban atirnam a fajl nevet .ape-rol .wav-ra), aztan a wavokat egyenkent flac-olnam “flac.exe -8 trackxx.wav” paranccsal.

flac.exe-hez is biztos van valami grafikus frontend, de nem szoktam hasznalni, elvagyok parancssorral is.

Name :-) 2008-10-22 20:15:57

Köszönöm remekül működik a dolog.
Kérdés: 320 kbps mp3-at készítettem a leírásod alapján. VBR hangnál a bitráta ugye a zene milyensége alapján változik nekem viszont a szám végig egy konstans értékre. Számonként más-más de ennek nem kellene a szám közben váltakoznia? Miért használnak több helyen cbr 320 kbps hangot? Köszi a válaszodat előre is :-)

Name :-) 2008-10-22 20:17:40

Nem találtam javitás gombot igy javítok bocs

..nekem viszont a szám végig egy konstans értékre áll be.

Nonoo 2008-10-22 20:25:50

ha winampot hasznalsz, az id3 tag editor mutatja, hogy milyen formatumu az mp3, ami epp szol. alt+3-al lehet elohozni. foobarban alt+enter. ha azt irja, hogy CBR es nem VBR, akkor a tomorites nincs jol beallitva.

ellenorizd, hogy razorlameben az enable VBR be van-e kapcsolva es hogy ott 320-on van-e a bitrate, a general fulon pedig kisebben, mint 320 (erdemes 96-ot allitani, mint a leirasban).

konstans 320-as mp3-nak jobb a minosege, mint a VBR-esnek, de a kulonbseget keves zenenel hallani ki es csak jo minosegu hangkartyaval, fulessel/hangrendszerrel.

osszessegeben akkora kulonbseg nincs a cbr es vbr 320 kozott, hogy erdemes lenne hasznalni a cbr-t – joval tobb helyet foglal, tovabb tart letolteni/feltolteni :)

Name :-) 2008-10-22 20:31:59

Gyors voltál :-)
Saját készítésű lejátszót vagy Mediamonkey-t használok. Ezidáig minden esetben helyesen jelezték ha egy zeneszám vbr volt. Minden bizonnyal én néztem el valamit a beállításoknál. Köszi szépen a választ, bekerültél a könyvjelzők közé :-)

 
 
 
 
 
 
apiesze 2009-10-15 18:53:44

Hali!

Hogyan lehet flacből visszaállítani a CD-t?

Előre is köszönöm

Nonoo 2009-10-15 19:08:23

Ki kell tomoritened wav-ba a flacjaidat, a “Tömörítés MP3-ba (FLAC-ból MP3-ba)” resz elejen van errol szo, hogy hogy kell. Ezutan a wav fajlokat mar ki tudod irni cdre pl. Neroval, vagy talan a Windows is ki tudja oket irni a beepitett cd irojaval.

 
 
nozka 2009-10-23 20:27:06

Hali.
Nekem az a gondom hogy újratettem a gépet winXP sp3-at és feltettem a legujabb eac prebeta 5 öst, és a flac.exe nem akar elindulni, az elérési út megvan adva rendesen, de nem alakitja át nekem a wavot.
Felvillan egy pillanatra a Dos-os ablak és kész, nem csinál semmit.
Köszi előre is a segítésget.

Nonoo 2009-10-23 20:35:25

Indits egy parancssort (pl. start menu -> futtatas -> cmd.exe), aztan igy mar latni fogod a hibauzenetet, amit a flac.exe kiir.

 
 
Laci 2010-09-04 16:26:28

Hello!

Zenék lejátszásához a jetAudio programot használom, (próbáltam már mást is, de ennél maradtam) és sajnos nem támogatja a cue fájlokat.
A lejátszásnál ezért nekem jobb, ha számokra bontva van az album, viszont több olyan albumom is van, ami egy ape vagy flac fájl.

A kérdésem az, hogy hogyan lehet szétbontani a nagy fájlt (cue szerint) track-ekre úgy, hogy ha kellenne, akkor vissza tudjam állítani a több kis fájlból a nagy ape-t vagy flac-t?

Cue splitterrel próbáltam már szétbontani, majd total commanderrel (vissza) egyesíteni, de a végeredmény nem ugyan az lett, crc-beli eltérés keletkezik.

Az ok, amiért ezt szeretném az hogy, ha vissza akarnék írni valamit CD-re, akkor az olyan, legyen mint az eredeti CD.
Egyébként ez lehetséges, visszakapható az eredeti lemez?
Persze biztosan léteznek beépített védelmi eljárások egy CD-n, pl. szándékos hibák a lemezen stb., de az ilyenektől eltekintve.

Köszi.

Nonoo 2010-09-05 19:09:14

hello, foobar2000-el probald meg a darabolast, asszem az tud egybepakolni is, amugy meg googlezz ra arra, hogy flac cue split vagy flac cue join

dan 2010-09-07 09:25:00

nekem úgy rémlik, hogy a nero már tud olyat, hogy a flacot cue alapján darabolva írja ki. egy próbát megér, szerintem.

 
 
 
oreg01 2012-06-11 09:59:16

hello,Tudna e valaki segiteni.
Cuesplitter,a legujabb nem darabolja szét aflacjaimat.

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
Webpage URL
Comment:
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> in your comment.

Trackback responses to this post

About me

Nonoo
I'm Nonoo. This is my blog about music, sounds, filmmaking, amateur radio, computers, programming, electronics and other things I'm obsessed with. ... »

Twitter

Listening now

My favorite artists